Württemberg - Wijnbouwgebieden

Württemberg

Württemberg

Württemberg staat op de vierde plaats van Duitse wijngebieden. Van de grote is het het enige dat meer rode dan witte wijn produceert.

Rodewijngebied in het zuiden

Het aandeel rode wijn ligt op ruim 70%. Van de rode wijnen is de Trollinger onverminderd de bekendste. Het is de huiswijn voor alledag van de Württembergers. De wijnconsumptie in Württemberg ligt duidelijk hoger dan elders, en dat is grotendeels aan de Trollinger te danken. Jaarlijks wordt in Heilbronn zelfs een Trollingermarathon georganiseerd.

Andere belangrijke druiven voor rode wijn zijn Schwarzriesling, Lemberger en Spätburgunder. Ze dienen voornamelijk als begeleiders van een goede keuken. ‘s Zomers drinkt men in Württemberg graag Schillerwein, een uit blauwe en witte druiven samengestelde specialiteit. Riesling is de belangrijkste witte druif van Württemberg.

Wijnbouw wordt bedreven langs de Neckar en ook in de beschutte dalen van zijrivieren als Rems, Enz, Kocher, Jagst en Tauber, alsmede aan het Bodenmeer. Kern van het gebied is het district Württembergisches Unterland aan de Midden-Neckar. Zuidelijk daarvan sluit het district Remstal-Stuttgart aan, met een hoog aandeel waardevolle steile hellingen. Wijnboeren bebouwen vaak maar kleine percelen. De opbrengst daarvan gaat van oudsher naar de nabije coöperatie. Württemberg telt ruim 50 coöperaties, die goed zijn voor 80% van de  Württembergse wijnen.

Grote delen van het wijnbouwgebied worden ontsloten door de Württemberger Weinstrasse. Die loopt over 500 kilometer van Weikersheim bij Bad Mergentheim tot aan Metzingen, ten oosten van Tübingen gelegen. Württembergs Weinfestkalender met 200 evenementen is eveneens heel uitnodigend. Wijnfeesten bieden de mogelijkheid om de wijn ter plaatse in sfeervolle omgeving te leren kennen. Tot de grootste en bekendste wijnfeesten behoort het Heilbronner Weindorf.

Württemberg is ook het land van filosofen en dichters als Schiller en Hölderlin, die zich ongetwijfeld door wijn uit de streek hebben laten inspireren. Naar verluidt liet ook de eerste Bondspresident zich bij het schrijven van zijn redevoeringen inspireren door een glas Lemberger. Een wijnreis naar Württemberg brengt je bijna onvermijdelijk in contact met kunst en cultuur, bijvoorbeeld bij een uitstapje naar Marbach met zijn Schiller Nationalmuseum of bij een bezoek aan Burg Hornberg van Götz von Berlichingen.


Württemberg in een notendop

Ligging:
Tussen Reutlingen en Bad Mergentheim; centra in Stuttgart en Heilbronn.

Klimaat:
Milde temperaturen, door het Schwarzwald en de Schwäbische Alb beschut dal van de Neckar

Bodem:
Diverse keuperformaties; aan de Midden-Neckar geïsoleerd muschelkalk

Aanplant:
Circa 11.500 hectare, 6 Bereiche, 17 Großlagen, 210 Einzellagen

Druivenrassen:
Trollinger, Riesling, Schwarzriesling, Lemberger, Spätburgunder, Kerner, Müller-Thurgau, Silvaner en als specialiteiten Samtrot en Frühburgunder (Clevner)

20080121_01_13_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_13_041_A4_2560_1728.jpg

Werbegemeinschaft Württembergischer Weingärtnergenossensch. eG

Raiffeisenstraße 6
71696 Möglingen

Tel.: +49 (0) 71 41 / 24 46 0
Fax: +49 (0) 71 41 / 24 46 20

www.wwg.de
info[at]wwg(dot)de

Weinbauverband Württemberg e. V.

Hirschbergstraße 2
74189 Weinsberg

Tel.: +49 (0) 71 34 / 80 91
Fax: +49 (0) 71 34 / 89 17

www.wvwue.de
info[at]wvwue(dot)de