Sachsen - Wijnbouwgebieden

Sachsen

Sachsen

Sachsen is een van de kleinste Duitse wijngebieden en het meest noordoostelijke. De wijngaarden beginnen pas bij Dresden, op de 51e breedtegraad.

Specialiteiten en rariteiten

De wijnbouw heeft hier een traditie van 800 jaar. In 1161 werd er voor het eerst melding van gemaakt in een oorkonde. Tijdens de bloeiperiode in de 17e eeuw had het gebied een aanplant van 5000 hectare. Als bakermat van de Saksische wijnbouw geldt de porseleinstad Meissen. Nog altijd wordt hier het grootste wijnfeest van de regio gehouden. Kerk en wereldlijke overheid hebben zich eeuwenlang voor de wijnbouw ingezet. Kastelen en prieeltjes werden gebouwd, evenals wijngaardkerken en herbergen. Zo ontwikkelde zich de voor het gebied kenmerkende verbinding van architectuur en wijnbouw.

Dat hier in het noordoosten toch goede kwaliteit witte wijn gemaakt kan worden is te danken aan een gunstig klimaat. Waar er nog voldoende neerslag valt, schept het landklimaat met 1600 uur zonneschijn optimale voorwaarden voor de groei en rijping van de druiven. De voortdurende afwisseling van warmte overdag en koelte tijdens de nacht zorgt namelijk voor de nodige aromastoffen in de wijnen.

Wijn uit Sachsen is een rariteit. Je vindt hem vooral in het gebied zelf - in gezellige Weinstuben en restaurants, in stijlvolle vinotheken en op wijnfeesten – en natuurlijk bij de boeren zelf. Die zijn te vinden langs de Sächsische Weinstrasse. De 55 kilometer lange route van Pirna via Dresden, Radebeul en Meissen tot aan de idyllische wijndorpjes bij Diesbar-Seusslitz verbindt cultuurhistorische bezienswaardigheden met het prachtige wijnlandschap. De typische terrassen met hun ongemetselde stenen muurtjes op de steile hellingen zijn kleinoden van de Saksische wijnbouw. Hier komen de wijnen van de streek vandaan, zoals Weiss- en Grauburgunder en vooral Traminer. Ook de 90 kilometer lange Sächsische Weinwanderweg verbindt de pareltjes van het gebied, zoals de mooiste wijngaarden, uitzichtpunten en wijnkelders.

Tal van Strausswirtschaften nodigen uit tot het drinken van een glaasje met een stevig maal daarbij. Deze rustieke gelegenheden, meestal gerund door kleine boeren, mogen zich op een grote populariteit verheugen. Wie meer te weten wil komen over het werk in wijngaard en kelder, kan een vakantie op een wijngoed boeken of de Tage des offenen Weingutes bezoeken. Tijdens het laatste weekend van augustus houden ruim 25 wijngoederen open huis. Daarbij kun je behalve Müller-Thurgau, Riesling en Weissburgunder ook rariteiten uit het twee dozijn druivenrassen tellende aanbod kiezen. Een Elbling of Gutedel bijvoorbeeld, maar ook de Goldriesling die alleen in Sachsen geteeld wordt.


Sachsen in een notendop

Ligging:
Elbedal en zijdalen tussen Pirna en Diesbar-Seusslitz over 55 kilometer; verder de districten Elstertal (Sachsen-Anhalt) en Schlieben (Brandenburg).

Klimaat:
Milde temperaturen, gematigd landklimaat, gemiddelde neerslag

Bodem:
Gevarieerde graniet- en granietporfierverweringen, leem, löss en zandsteen

Aanplant:
Circa 410 hectare, 2 Bereiche, 4 Großlagen, 17 Einzellagen

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Riesling, Weiss- en Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder, Kerner

20080121_01_12_017_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_12_025_A4_2560_1728.jpg

Weinbauverband Sachsen e.V.

Fabrikstrasse 16
01662 Meissen

Tel.: +49 (0) 35 21 / 76 35 30
Fax: +49 (0) 35 21 / 76 35 40

www.weinbauverband-sachsen.de
info[at]weinbauverband-sachsen(dot)de