Saale-Unstrut - Wijnbouwgebieden

Saale-Unstrut

Saale-Unstrut

Twee rivieren, Saale en Unstrut geven het gebied zijn naam, want de meeste wijngaardterrassen liggen in de nauwe dalen ervan.

Wijn en natuur

Hier ligt op de 51e breedtegraad het noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. Toch geeft de natuur de streek een uitgebreid groeiseizoen. De uitgebalanceerde mix van zon en koelte zorgt voor fijne, frisse wijnen. Aangezien winterkoude en nachtvorst in het late voorjaar op de loer liggen, is wijnbouw alleen mogelijk op goed beschutte plaatsen. De hellingen met wijngaarden liggen overwegend op het zuiden.  In de riviervalleien zorgen warmte-eilanden voor een bijzonder mild microklimaat. Bovendien hoort de streek met slechts 500 mm neerslag tot de droogste wijngebieden van Duitsland. De zon schijnt er zo’n 1600 uur per jaar, de gemiddelde opbrengst bedraagt er slechts 50 hl/ha.

Er zijn hier oorspronkelijke landschappen te vinden: steile terrassen, eeuwenoude droge muurtjes en wijngaardhuisjes, afgewisseld met boomgaarden en uiterwaarden. Hoog daarboven verheffen zich machtige burchten. Cultuur, geschiedenis, natuur, romantiek en wijn zijn hier op heel vanzelfsprekende manier met elkaar verenigd. De druivenstokken geven het rivierlandschap zijn onmiskenbaar eigen karakter, al ruim 1000 jaar lang. De eerste vermelding van wijnbouw aan Saale en Unstrut in een oorkonde dateert uit 998.

Langs de Weinstrasse Saale-Unstrut verlopen zowel de Strasse der Romantik als de Himmelswege. Burchten en kastelen als Neuenburg of Rudelsburg, belangrijke bouwwerken als de Naumburger Dom en mystieke plaatsen als de vindplaats van de Himmelsscheibe van Nebra getuigen van de rijke culturele geschiedenis van het gebied. De ongekroonde wijnhoofdstad is Freyburg aan de Unstrut. Jaarlijks vindt hier in het tweede weekend van september het grootste regionale wijnfeest plaats.

Het zeer uitgestrekte net van fiets-, wandel- en vaarroutes maakt de verkenning van het gebied en zijn wijnen, Strausswirtschaften en Gutsschänken tot een groot plezier. Verweg het grootste deel van het wijngebied valt binnen het natuurpark Saale-Unstrut Triasland.

Kenmerkend voor het gebied zijn droge wijnen met een fijne fruitigheid en tintelende frisheid. Met ongeveer 650 hectare hoort het bij de kleinere Duitse wijngebieden. Het grootste deel van de wijngaarden ligt in het zuiden van Sachsen-Anhalt, een paar hectare in Thüringen en Brandenburg.

Maar liefst dertig druivenrassen zijn hier te proeven en te vergelijken. De belangrijkste druif is de Müller-Thurgau die hier dankzij de geringe opbrengst opmerkelijk fijne wijnen produceert. De grote trots van de boeren aan Saale en Unstrut is hun Weissburgunder, terwijl ook Silvaner en Riesling tot de regionale klassiekers horen. Een kwart van de aanplant bestaat uit blauwe druiven, vooral Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en Zweigelt. Het zijn rariteiten die in de regel snel uitverkocht zijn.


Saale-Unstrut in een notendop

Ligging:
51e Breedtegraad - in de valleien van Saale en Unstrut

Klimaat:
Gemiddelde jaartemperatuur 9,1° C, geringe neerslag (500 mm), gemiddeld 1600 zonne-uren

Bodem:
Muschelkalk, bontzandsteen, lössleem, koperleisteen

Aanplant:
Circa 650 hectare, 3 Bereiche, 4 Großlagen, 34 Einzellagen

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Weissburgunder, Silvaner, Riesling, Portugieser, Dornfelder

20080121_01_11_018_A4_2560_1728.jpg
20080121_0260_2560_1728.jpg

Gebietsweinwerbung Saale-Unstrut

Querfurter Strasse 10
06632 Freyburg

Tel.: +49 (0)3 44 64 / 26 11 0
Fax: +49 (0)3 44 64 / 2 94 16

www.weinbauverband-saale-unstrut.de
info[at]weinregion-saale-unstrut(dot)de