Rheinhessen - Wijnbouwgebieden

Rheinhessen

Rheinhessen

Duizend glooiende heuvels en wijnstokken zo ver het oog reikt. Dat is Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland..

Groot wijnontdekkingsland

Rheinhessen telt 26.000 hectare tussen Alzey, Worms, Mainz und Bingen, in het noorden en oosten omsloten door de grote Rijnbocht. Geen wonder dus dat bijna ieder dorp in Rheinhessen, van de Rijn via de Wonnegau tot aan het Alzeyer heuvelland, op een lange wijnbouwtraditie kan bogen. De Romeinen hebben al wijnbouw bedreven op de linker Rijnoever en de oudste oorkonde over een Duitse wijngaard heeft betrekking op een wijngaard in Rheinhessen, de Niersteiner Glöck. Hier heerst een ideaal wijnbouwklimaat. Bergen in het westen zorgen voor beschutting, de neerslag is gering, de zomer warm en de winter mild.

Ook de nieuwe generatie van jonge Rheinhessische wijnproducenten weet de ideale omstandigheden te waarderen. De afgelopen jaren hebben ze de aandacht weten te trekken met klassewijnen, o.a. met Rieslings van de Rijn en uit het heuvelland. De traditionele druif van de streek, Silvaner, doet eveneens weer van zich spreken en is ondermeer bekend onder de afkorting RS. Als klassieke witte druiven zijn met name Burgunders sterk in opkomst. Ook heeft de aanplant voor rode wijnen zich in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, in het bijzonder dankzij de Dornfelder. Een derde van de aanplant in Rheinhessen is nu bestemd voor blauwe druiven.

Rheinhessens wijnboeren produceren zowel moderne, ongecompliceerde wijnen als absolute topproducten. Sinds de jaren negentig is er de Selection Rheinhessen – een ambitieuze categorie mooie droge wijnen. Het programma draait om authentieke wijnen op het hoogste niveau. Ook sekt is een specialiteit. Al 25 jaar geleden brachten producenten in Rheinhessen de eerste sekt van de boer op de markt. Het heeft geleid tot een sektcultuur van betekenis.

De gastronomie in Rheinhessen heeft net zo veel gezichten als er wijnstokken staan aangeplant. In de Strausswirtschaften en Gutsschänken gaat het ontspannen toe, maar in Rheinhessen kun je ook terecht voor de betere keuken, vaak met een grote portie couleur locale. Zo zijn er nog heel wat culinaire ontdekkingen te doen.

En er zijn nog meer ontdekkingen te doen, bijvoorbeeld bij een wijngaardwandeling langs zuidelijk aandoende schuilhuisjes (Trulli), bij een fietstocht van wijngoed naar wijngoed of bij een kruidenwandeling in de Rheinhessische Schweiz.


De Rheingau in een notendop

Ligging:
Beginnend aan de Beneden-Main ten zuiden van Wiesbaden op de rechteroever van de Rijn tot Lorchhausen ten noorden van Rüdesheim

Klimaat:
Beschut door de Taunus, milde winters en warme zomers, gemiddelde temperatuur 10,6° C

Bodem:
Zware tertiaire mergelbodems; leisteen, kwartsiet, kiezel en zandsteen; leem; diepe, meestal kalkhoudende bodems van zandlöss of löss; middeldiepe en diepe phylliet (leisteen)

Aanplant:
Circa 3100 hectare, 1 Bereich, 11 Großlagen, 129 Einzellagen

Druivenrassen:
Riesling, Spätburgunder

20080121_01_10_013_A4.jpg
20080121_01_10_014_A4.jpg
20080121_01_10_018_A4.jpg

Rheinhessenwein e.V.

Otto-Lilienthal-Strasse 4
55232 Alzey

Tel.: +49 (0) 67 31 / 95 10 740
Fax: +49 (0) 67 31 / 95 10 74 99

www.rheinhessenwein.de
info[at]rheinhessenwein(dot)de