Rheingau - Wijnbouwgebieden

Rheingau

Rheingau

Door een speling van de natuur buigt de anders naar het noorden stromende Rijn bij Wiesbaden in een bijna rechte hoek naar het westen

Joie de vivre

Slechts 30 kilometer verderop bij Rüdesheim draait de rivier weer naar het noorden. Het Rheingaugebergte, een van oost naar west verlopende uitloper van de Taunus, houdt hem tegen en dwingt hem tot een verandering van richting. Zo ontstond op de 50e breedtegraad de Rheinknie en op de smalle strook land op de rechter Rijnoever tussen Wiesbaden en Lorch het wijnbouwgebied Rheingau. Het loopt door in oostelijke richting tot Flörsheim-Wicker.

Dit mooie stukje aarde is beplant met 3100 hectare druivenstokken. De Rheingau is voor alles de bakermat van de Rieslings, die hier 2500 hectare beslaat. Goede tweede is de Spätburgunder, waarvoor met name Assmannshausen bekend is.

Op de droge, stenige, naar het zuiden gelegen hellingen gedijt de Riesling bijzonder goed. Hij overleeft ook koude winterdagen en benut de lange rijpingsperiode voor de vorming van fijne fruitzuren en aroma’s. Al in 1775 werd op klooster Johannisberg het voordeel van een late pluk ontdekt. Nog altijd gelden de Rheingauer Riesling Spätlesen tot de paradepaardjes van de streek.

Wijnen met de aanduiding Erstes Gewächs getuigen van de ambities bij wijnboeren om de lat telkens weer hoog te leggen en buitengewone wijnen te bottelen. Deze wijnen komen uit geklasseerde Erste Lagen en worden volgens zeer strenge normen geproduceerd.

De Rheingau met zijn oude kloosters, kastelen en wijnlandschap is heel geliefd bij toeristen. Over een lengte van 120 kilometer voert de Rheingauer Riesling Route door de pittoreske wijndorpen. Gutsschänken en Strausswirtschaften nodigen onderweg uit tot een goed glas Rheingauer wijn, terwijl er geen gebrek is aan cultuurhistorische bezienswaardigheden. Wie de markante uitzichtpunten van de Rheingau bezoekt, zoals het Niederwalddenkmal, Schloss Johannisberg, de Hallgartener Zange boven Oestrich-Winkel of de Bubenhäuser Höhe, ziet de historische wijnbouwcentra voor zich liggen.

Om te beginnen is er de voormalige cisterciënzer abdij Kloster Eberbach, een van de best bewaard gebleven middeleeuwse kloostercomplexen in Duitsland. De Johannisberg is niet alleen bekend om het gelijknamige, op de ruïnes van een klooster gebouwd slot, maar ook wijnhistorisch als de plaats waar de Spätlese geboren is. Ook niet over het hoofd te zien is de Forschungsanstalt für Wein-, Obst- und Gartenbau in Geisenheim, de hogeschool die door omvangrijk onderzoek telkens nieuwe impulsen voor kwaliteitsverbetering levert.

Rheingauer wijngoederen en gastronomen bieden het hele jaar culinair genoegen op hoog niveau. Met het Gourmet- und Weinfestival in maart, de Schlemmerwochen eind april, het Rheingau Musik Festival in de zomermaanden en de Glorreiche Rheingautage in november. Een unieke belevenis bieden ook de traditionele wijnveilingen in Kloster Eberbach.


De Rheingau in een notendop

Ligging:
Beginnend aan de Beneden-Main ten zuiden van Wiesbaden op de rechteroever van de Rijn tot Lorchhausen ten noorden van Rüdesheim

Klimaat:
Beschut door de Taunus, milde winters en warme zomers, gemiddelde temperatuur 10,6° C

Bodem:
Zware tertiaire mergelbodems; leisteen, kwartsiet, kiezel en zandsteen; leem; diepe, meestal kalkhoudende bodems van zandlöss of löss; middeldiepe en diepe phylliet (leisteen)

Aanplant:
Circa 3100 hectare, 1 Bereich, 11 Großlagen, 129 Einzellagen

Druivenrassen:
Riesling, Spätburgunder

20071119_01_09_111_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_09_018_A4_2560_1728.jpg

Gesellschaft für Rheingauer Weinkultur mbH

Haus der Region
Rheinweg 30
65375 Oestrich-Winkel

Telefon: +49 (0)6723 60 272 20
Fax: +49 (0)6723 60 272 25

wein[at]rheingau(dot)com
www.rheinhau.com