Nahe - Wijnbouwgebieden

Nahe

Nahe

Aan de Nahe wachten de bezoeker glooiend groen, romantische rivierdalen en dramatische rotsformaties. Plus gastvrije wijnboeren en veelzijdige wijnen.

Juweeltje in het zuidwesten

Het gebied aan de Nahe en de zijrivieren Glan en Alsenz kan bogen op een wijnbouwtraditie van 2000 jaar. Dankzij beschutting tegen koude wind door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn voor een uitstekend klimaat voor de wijnbouw. Hier groeien op 4000 hectare druiven als Riesling, Rivaner en Silvaner. Ook Burgunders, Kerner, Scheurebe, Portugieser en Dornfelder zijn hier thuis. Lievelingsdruif is de finesserijke Riesling, die een kwart van de aanplant in beslag neemt.

Een bewogen geologische geschiedenis heeft het Nahegebied een grote bodemvariatie gegeven. Druiven groeien op leisteen, vulkanische porfierbodems, löss of leem. Dat biedt mogelijkheden voor een veelvoud aan druivenrassen en wijnstijlen.

Aan de Nahe is altijd wat te doen. Bij een swingend feest op de binnenplaats met jazz, bij een feestelijke wijn-spijsavond of bij een stevige hap na een wandeling is een Nahewijn altijd een puike begeleider.

De Nahe heeft ook naam gemaakt op het gebied van lichamelijk welzijn: Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein en Bad Sobernheim zijn geliefde plaatsen voor ontspanning. Gasten kunnen er niet alleen genieten van het geneeskrachtige bronwater, maar ook van sauna, modderbaden en Felkekuur.

Een goede indruk van het gebied krijg je vanaf de idyllische Naheweinstrasse of de Naheradweg. Wandelaars kunnen terecht op de wonderschone, 100 kilometer lange Weinwanderweg Rhein-Nahe in het natuurpark Soonwald Nahe. Bad Kreuznach met zijn historische brughuizen en talrijke overblijfselen van het Romeinse verleden is altijd een uitstapje waard. Het romantisch in een dalketel gelegen Bad Münster am Stein-Ebernburg is bekend om zijn middeleeuwse markt, zijn burcht en zijn ridderspelen. En wie eenmaal een blik geworpen heeft vanaf de Rotenfels – de hoogste rotswand ten noorden van de Alpen in Duitsland – begrijpt waarom men hier trots op de eigen streek is.

Nahewijnen kun je ook ontdekken bij een van de vele wijnfeesten langs de Naheweinstrasse, die vooral in de late zomer plaatsvinden. In het glas bieden de wijnen subtiele smaaksensaties: frisse fruitigheid, fijne zuren, mineralen en rijke aroma’s. Nahewijn is daarom geliefd bij kenners. Echt een juweeltje.


De Nahe in een notendop

Ligging:
Langs de Nahe, aan de voet van de Hunsrück, tussen Martinstein en Bingen, en in de zijdalen van Guldenbach, Gräfenbach, Glan, Trollbach, Ellerbach en Alsenz, omkaderd door het natuurpark Soonwald-Nahe

Klimaat:
Evenwichtig, mild, met weinig vorst en regen

Bodem:
Kwartsiet en leisteen aan de Beneden Nahe; porfier, melafier en bontzandsteen aan de Midden Nahe; verweringsbodems met zandsteen, löss en leem bij Bad Kreuznach

Aanplant:
Circa 4100 hectare, 6 Grosslagen, 310 Einzellagen.

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Dornfelder, Spätburgunder en Portugieser.

20080121_01_07_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_07_013_A4_2560_1728.jpg
20080121__MG_0803.JPG

Weinland Nahe e.V.

Burgenlandstrasse 7
55543 Bad Kreuznach

Tel.: +49 (0)6 71 / 83 40 50
Fax: +49 (0)6 71 / 83 40 52 5

www.weinland-nahe.de
info[at]weinland-nahe(dot)de