Mosel - Wijnbouwgebieden

Mosel

Mosel

De streek langs Mosel, Saar en Ruwer geldt als oudste Duitse wijngebied. De Romeinen brachten de wijnbouw in grote stijl naar de Moezel.

De Rieslingspecialisten

Talrijke vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van de grote wijnbouwtraditie. Tegenwoordig bevindt zich de helft van de aanplant in percelen op steile hellingen met een stijging van meer dan 30% en in terrassen.  Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz, alsmede aan de Ruwer tussen Riveris en het stadsdeel Ruwer van Trier bebouwen ongeveer 5000 wijnboeren in 125 wijndorpen ruim 9000 hectare wijngaarden. Vaak onder moeilijke omstandigheden. Nergens anders ter wereld zijn zo veel steile wijngaarden te vinden als in het op vier na grootste wijngebied van Duitsland.

Het gebied is verdeeld in zes districten. Het district Burg Cochem aan de Benden Moezel wordt tegenwoordig vaak Terrassenmosel genoemd, omdat de wijnbouw er meestal alleen maar op terrassen mogelijk is. Hier bevindt zich ook de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. Het district Bernkastel wordt als Mittelmosel aangeduid. Het kerngedeelte van het gebied, met bekende gemeenten en wijngaarden. Ten zuiden van Trier begint de Obermosel. Het district Moseltor, een deel van de Obermosel, behoort tot het Saarland. Verder wordt wijnbouw bedreven in het district Saar, terwijl het Ruwerdal het kleinste deelgebied vormt.

Leisteen en Riesling domineren de wijngaarden langs Moezel, Saar en Ruwer. Terecht beschouwen de boeren van de Moezel zich als Rieslingspecialisten. Die druif beslaat immers 5.000 hectare. De laat rijpende Riesling vindt hier ideale groeicondities. De beschutte ligging van het dal maakt de streek tot een van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen langs de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. De wortels van de druivenstokken dringen meters diep de bodem in om mineralen en water te vinden. Wijnboeren kunnen van hun met de hand geplukte druiven unieke wijnen maken. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte bij een betrekkelijk laag alcoholgehalte – ideaal voor onbekommerd genieten. Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen recordprijzen halen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken. Wijngoederen produceren er voortreffelijke, veelvuldig bekroonde ‘feinherbe’ en harmonieus droge wijnen.

Andere druiven completeren het aanbod. Rivaner blijft de op één na belangrijkste druif. Aan de Obermosel is met de Elbling een druif thuis, die hier wellicht al 2000 jaar geteeld wordt. Er worden frisse, fruitige, ongecompliceerde droge wijnen en sekt van gemaakt. In toenemende mate worden ook Weiss- en Grauburgunder, Auxerrois en Chardonnay aangeplant, die op kalkbodems uitstekende wijnen voortbrengen. Sinds het eind van de jaren tachtig komen er van de Moezel ook weer rode wijnen, met voorop Spätburgunder en Dornfelder.

Het gebied is een buitengewoon aantrekkelijke reisbestemming. Je kunt de streek leren kennen met gekwalificeerde WeinErlebnisBegleiter. Deze gidsen nemen hun gasten mee op bijzondere trips, laten de mooiste plekjes zien en zorgen voor bijzondere wijnbelevenissen.


De Mosel in een notendop

Ligging:
Tussen Hunsrück en Eifel in het Rijnleisteengebergte; langs de Moezel en zijrivieren Saar en Ruwer.

Klimaat:
Optimale opwarming en optimale neerslagverhouding op de steile hellingen en in de daken

Bodem:
Aan de Boven-Moezel muschelkalk en keuper; in de dalen van Saar en Ruwer en aan de Midden-Moezel Devoonleisteen, ten zuiden van Zell zachte kleileisteen en grauwacken met veel kiezelzuur; in de dalen met afzettingen van puin, grind en zand.

Aanplant:
Circa 9000 hectare, 6 Bereiche, 18 Grosslagen, 524 Einzellagen.

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Elbling, Kerner, Weissburgunder, Spätburgunder, Dornfelder.

20080121_01_06_007_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_110_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_06_113_A4_2560_1728.jpg

Mosel-Wein e.V.

Gartenfeldstrasse 12a
54295 Trier

Tel.: +49 (0)6 51 / 71 02 80
Fax: +49 (0)6 51 / 4 54 43

www.msr-wein.de
info[at]msr-wein(dot)de