Mittelrhein - Wijnbouwgebieden

Mittelrhein

Mittelrhein

Met zijn steile wijngaarden, burchten en middeleeuwse stadjes biedt het Rijndal tussen Bingen en Bonn een schilderachtige aanblik.

Rijnromantiek pur sang

Hier is het kleine wijngebied Mittelrhein te vinden, waar de Romeinen de eerste wijnstokken plantten. De wijngaarden strekken zich uit over ruim 100 kilometer van Bingen tot vlakbij Bonn. Dit gebied langs de Rijn is Duitsland op zijn mooist. Het smalle Rijndal met zijn vele dramatische rotsformaties vormt een imposante landschap, niet in het minst door de zeer arbeidsintensieve wijnbouw die overwegend op steile hellingen bedreven wordt.

Het zuidelijke gedeelte van dit unieke cultuurlandschap, het Oberes Mittelrheintal, werd in 2002 door UNESCO uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Het is de kern van het wijngebied, met burchten boven op de hellingen en middeleeuws aandoende dorpjes langs de rivier. Bij de Bopparder Hamm ligt aaneengesloten over vijf kilometer het grootste samenhangende geheel aan wijngaarden van de Mittelrhein. Bij de Mittelrheinischer Weinfrühling kun je hier jaarlijks eind april genieten van de nieuwe wijnjaargang en van het schitterende uitzicht.

Aan de Mittelrhein vind je Rijnromantiek in optima forma, niet alleen aan de legendarische Loreley. Talrijke machtige burchten en oude slotruïnes staan dicht achter elkaar en in de dorpen en stadjes vind je nauwelijks een straat zonder Strausswirtschaft, Weinstube of Gutsschänke. De beste wijnadressen zijn onderscheiden als Haus der besten Schoppen Mittelrhein.

Wijnbouw wordt vrijwel uitsluitend bedreven op steile hellingen met terrassen. Door de moeilijke exploitatie is de aanplant teruggelopen tot ongeveer 470 hectare. Het Siebengebergte en de Loreley verdelen het gebied in twee districten. Met het oog op kwaliteit oogsten producenten gemiddeld maar 60 hectoliter per hectare. De arme  klei- en leisteenbodems op de steile hellingen, het warmteregulerende wateroppervlak van de Rijn en de lage opbrengst vormen de basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen van de Mittelrhein.

Producenten hebben hier een voorkeur voor klassieke druivenrassen. Vooral de  Riesling vindt aan de Mittelrhein ideale groeiomstandigheden. Hij presenteert zich mineraal, met een fijn aroma en levendige zuren. Met een aandeel van 70% in de aanplant is hij de nummer 1 onder de witte druiven, ver voor Müller-Thurgau, Kerner en Burgunder. De belangrijkste blauwe druif is de Spätburgunder.

De Mittelrhein kent volop interessante bestemmingen. Midden in dit unieke rivierlandschap ligt Koblenz, een van de grootste steden met wijnbouw. St. Goar en Boppard zijn zeer bezienswaardig, net als Oberwesel met zijn bijna volledig intact gebleven stadsmuur. Het schilderachtige Bacharach is een oud wijnhandelscentrum.

Wijnfeesten, zoals de wijnmarkt in Oberwesel of het Bacharacher wijnfeest, vinden gedurende het hele jaar plaats, evenals presentaties en speciale dagen. Zo zijn in juni de wegen autovrij in het kader van Tal to Tal. Bij Rhein in Flammen in juli wordt het hele dal verlicht door Bengaals vuurwerk. Nog een hoogtepunt in het rijke programma biedt het Weinforum Mittelrhein. Bij deze presentatie in september zijn circa 100 bekroonde wijnen te proeven.


De Mittelrhein in een notendop

Ligging:
Over 100 kilometer lengte op beide oevers van de Rijn, van de Nahe tot Koblenz en van Kaub tot aan het Siebengebergte.

Klimaat:
Veel zon en tegen de wind beschutte locaties; de Rijn functioneert als warmtecollector.

Bodem:
Leisteen- en verweringsbodems van grauwacken, geïsoleerde löss; in het noorden bodems van vulkanische oorsprong.

Aanplant:
Circa 465 hectare, 2 Bereiche, 10 Grosslagen, 111 Einzellagen.

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Kerner en Spätburgunder.

20080121_01_05_006_A4.jpg
20080121_01_05_013_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_05_014_A4_2560_1728.jpg

Mittelrhein-Wein e.V.

Am Hafen 2
56329 St. Goar

Tel.: +49 (0)67 41 / 77 12
Fax: +49 (0) 67 41 / 77 23

www.mittelrhein-wein.com
info[at]mittelrhein-wein(dot)com