Hessische Bergstraße - Wijnbouwgebieden

Hessische Bergstraße

Hessische Bergstraße

Wanneer het in maart of april elders nog vriest, begint aan Hessische Bergstrasse al de amandelbloei. De lente dient zich hier meestal vroeg aan.

Vroeg voorjaar

Na de amandelbomen volgen forsythia’s, kersen- en abrikozenbomen, en magnolia’s. Behalve in de natuur valt er ook heel wat te beleven langs de Bergstrasse zelf. Of het nu om Zwingenberg, Heppenheim, Alsbach of Bensheim gaat – overal vind je uitnodigende, schilderachtige oude kernen. De levendige dorpen langs de oude Romeinse heirbaan ‘strata montana’ worden afgewisseld met de stille valleien van het Odenwald. Bij wild en forel uit dat Odenwald en een goede wijn van de Bergstrasse voel je je hier snel thuis.

Het Hessische deel van de Bergstrasse is sinds 1971 een zelfstandig wijngebied. De 440 hectare tellende aanplant is verdeeld over twee uit elkaar liggende districten. Het district Starkenburg begint ten zuiden van Darmstadt met geïsoleerde wijngaarden. Verder naar het zuiden toe, vanaf Zwingenberg, wordt de aanplant meer aaneengesloten. Wijnbouwcentra zijn Auerach, Bensheim en Heppenheim. Ten zuiden van Heppenheim houdt het district op aan de landsgrens van Hessen. Het tweede, veel kleinere district, het zogenaamde Odenwälder Weininsel (wijneiland), heeft als officiële naam Bereich Umstadt. De naam verwijst naar het stadje Gross-Umstadt dat er het centrum van vormt.

De beste wijngaarden zijn te vinden op de hellingen die naar het Rijndal toe liggen. Vaak zijn dat steile hellingen. Op de Melibokus bij Zwingenberg, de hoogste berg van de regio, zijn de bovenste percelen in terrasvorm aangelegd. Door de versnippering in heel kleine percelen bieden de wijngaarden met hun bodem van oergesteente een hoogst schilderachtige aanblik.

Het kleine wijngebied produceert voornamelijk droge en halfdroge wijnen. De  Riesling is kenmerkend voor de streek en wordt aangevuld door Rivaner, Grauburgunder, Silvaner, Kerner en Weissburgunder. Sterk in opkomst is de teelt van blauwe druiven als Spätburgunder, Dornfelder en St. Laurent.

De Bergsträsser Weinlagenweg is een heerlijke wandelroute die dwars door het wijngebied heen voert. Het afwisselende heuvellandschap biedt prachtige vergezichten naar het Odenwald en over de Rijnvlakte. Ieder jaar organiseren jonge wijnboeren op 1 mei in de wijngaarden tussen Heppenheim en Zwingenberg een bijzondere wandeltocht, de Bergsträsser Weinlagenwanderung.

In het kader van de Bergsträsser Weinfrühling vindt in Bensheim ook de Bergsträsser Weintreff plaats. Verder bieden ook de grotere wijnfeesten de mogelijkheid om de buiten het gebied zelf maar zelden te vinden wijn beter te leren kennen. Het wijnfeest van Zwingenberg vindt met Pinksteren plaats op de historische markt. Bensheim en Gross-Umstadt feesten in september. Ook de Bergsträsser Weinmarkt in de binnenstad van Heppenheim, eind juli, biedt gewoontegetrouw een representatief aanbod. Wie niet naar een van de wijnfeesten komt, kan altijd nog terecht in een van de vele Weinstuben van de Bergstrasse.


De Hessische Bergstrasse in een notendop

Ligging:
Ingebed tussen Neckar, Rijn en Main in de beschutting van het Odenwald; ook nog het zogeheten Odenwälder Weininsel, een enclave bij Gross-Umstadt.

Klimaat:
Zeer goede zoninstraling en voldoende neerslag, beschut tegen koude oostenwind door het Odenwald.

Bodem:
Lichtere bodems met de nodige löss.

Aanplant:
Circa 430 hectare, 2 Bereiche, 3 Grosslagen, 23 Einzellagen.

Druivenrassen:
Riesling, Müller-Thurgau, Grau- en Spätburgunder.

20080121_01_04_010_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_04_022_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_04_034_A4_2560_1728.jpg

Weinbauverband Hessische Bergstrasse e.V.

Kettelerstrasse 29
64646 Heppenheim

Tel.: +49 (0) 62 52 / 7 56 54
Fax: +49 (0) 62 52 / 78 82 56

www.bergstraesser-wein.de
info@bergstraesser-wein.de