Franken - Wijnbouwgebieden

Franken

Franken

De Bocksbeutel is het handelsmerk van de Frankenwijn. Al meer dan 1200 jaar lang wordt die vooral langs de Main geproduceerd.

Bocksbeutel en Barok – Franken heeft meer te bieden

Het Frankische wijngebied wordt in het noorden begrensd door de Rhön, in het oosten door het Steigerwald, in het zuiden door het Tauberdal en in het westen door de Spessart. De aanplant telt ongeveer 6000 hectare. Met name de Silvaner gedijt optimaal op de muschelkalk- en keuperbodems en is het visitekaartje van de Frankische wijnbouw. Müller-Thurgau, Frankens meest aangeplante druif, wordt door de jonge generatie wijnmakers modern gevinifieerd en beleeft zodoende een tweede jeugd. Het aandeel witte wijn bedraagt in Franken circa 80%. Behalve Silvaner en Müller-Thurgau heeft ook Bacchus grote betekenis als regionale specialiteit.

Centrum van het gebied is de Barok- en festivalstad Würzburg met zijn Residenz en de middeleeuwse vesting Marienberg. En met beroemde wijngaarden als de  Würzburger Stein, die tot Goethes favorieten behoorde. De grote Würzburger wijngoederen nodigen uit tot een bezichtiging van hun uitgestrekte kelders en imposante architectuur. Prachtige Frankische wijnen, een fijne keuken en de Würzburger Barokfeesten vervolmaken het genoegen.

De Franken zijn trots op hun rijke geschiedenis. Bij een reis door het wijngebied kom je die overal tegen. Ook in de kleinere wijnsteden en op het platteland zijn de Middeleeuwen speurbaar, bijvoorbeeld in Miltenberg, Iphofen of Volkach. Verdedigingsmuren, puntdaken, torens, straten met kinderhoofdjes en romantische binnenerven zijn een ontdekking meer dan waard. In het gemoedelijke Steigerwald is het idyllisch vakwerk dat de klok slaat. Maar evenzogoed trekken ook vinotheken met hun uitgelezen wijnaanbod en moderne wijnarchitectuur de aandacht. Ze getuigen van de vooruitstrevendheid in Franken en bieden een smaakvolle gelegenheid tot het beleven van de wijn.

Het verloop van het wijnlandschap is te volgen via de fietsroute Main-Radweg. Ook panoramawegen bieden een fascinerend uitzicht op het wijngebied Franken. De bewoners vieren het einde van de pluk met de ‘laatste vracht’, waarbij de nieuwe wijn uitgeschonken wordt. Aansluitend vinden Federweisser-feesten plaats. Ze vormen de afsluiting van een seizoen met wijnfeesten dat al in maart begint. Daarnaast weet men in Franken goed op creatieve manier een verbinding te leggen tussen wijn, gastronomie en cultuur.

De Frankische passie voor wijn is veelvuldig met prijzen bekroond. Ieder jaar bewijzen de wijnboeren bij binnen- en buitenlandse concoursen keer op keer de kwaliteit van hun wijnen, die met hun frisheid, levendigheid en onmiskenbare smaak van het Frankische terroir weten te overtuigen.


Franken in een notendop

Ligging:
Tussen Aschaffenburg en Schweinfurt op de zuidelijke hellingen van het Maindal en van zijn zijrivieren.

Klimaat:
Overwegend continentaal met droge, warme zomers en koude winters.

Bodem:
Verweringsbodems van oergesteente en bontzandsteen in het Mainviereck in Unterfranken en Spessart, leem-, löss- en muschelkalkbodems in het Maindreieck bij Wertheim en Miltenberg, keuperbodems in het district Steigerwald.

Aanplant:
Circa 6000 hectare, 23 Grosslagen, 216 Einzellagen.

Druivenrassen:
Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Bacchus, Scheurebe. Specialiteiten als Rieslaner, Spätburgunder, Domina, Portugieser, Regent.

20080121_01_03_009_A4.jpg
20080121_01_03_011_A4.jpg
20080121_01_03_017_A4.jpg

Frankenwein-Frankenland GmbH

[Translate to Niederländisch/Flämisch (Belgien):] Postfach 5764
Kranenkai 1
97070 Würzburg

Tel.: +49 (0)9 31 / 39 01 10
Fax: +49 (0)9 31 / 3 90 11 55

www.frankenwein-aktuell.de
kontakt[at]haus-des-frankenweins(dot)de