Baden - Wijnbouwgebieden

Baden

Baden

Baden is met 16.000 hectare wijngaarden het op twee na grootste wijngebied van Duitsland. Het strekt zich van noord naar zuid over een afstand van 400 kilometer.

Typisch Badisch

De wijnen die langs de Badische Weinstrasse geproduceerd worden, zijn dienovereenkomstig gevarieerd. Ze zijn ‘door de zon verwend’. Om die reden is Baden als enig Duits wijngebied ondergebracht in de Europese Wijnbouwzone B. De wijnen moeten daarom hogere mostgewichten hebben dan elders. Veel zon en warmte – de Kaiserstuhl is de warmste plaats van Duitsland – zorgen ervoor dat dat ook lukt.

Het wijnbouwgebied Baden strekt zich uit van de Tauber in het noorden tot aan het Bodenmeer in het zuiden. De negen districten (Bereiche) waarin het gebied onderverdeeld is, zijn landschappelijk en klimatologisch heel uiteenlopend. Zodoende komen er ook heel uiteenlopende wijnen vandaan. In het noordelijke Tauberfranken, aan de Badische Bergstrasse en in de Kraichgau staan Rivaner, Riesling en Schwarzriesling op de voorgrond. In het midden van Baden, in de Ortenau, groeien vooral Spätburgunder en Riesling, terwijl in het zuiden, d.w.z. in de Breisgau, Kaiserstuhl en Tuniberg, voornamelijk Burgunders. Het Markgräflerland aan de grens met Zwitserland koestert de Gutedel als witte specialiteit. Aan het Bodenmeer tenslotte gedijen vooral Spätburgunder en Müller-Thurgau.

Baden is het belangrijkste Duitse wijngebied voor Spätburgunder. De druif mag zich in alle mogelijke stijlen en smaken – ook als rosé of Weissherbst – in grote populariteit verhogen. Steeds vaker worden krachtige maar soepele wijnen op barrique opgevoed. Baden is Burgunderland, streek van de Pinots. De hele familie is vertegenwoordigd, met krachtige Grauburgunder, elegante Weissburgunder en subtiele Auxerrois. Badisch Rotgold is een roséspecialiteit die wordt samengesteld uit Spät- en Grauburgunderdruiven.

Het zachte klimaat, de vriendelijke wijndorpen en de landschappelijke afwisseling lokken veel bezoekers naar Baden, bijvoorbeeld naar de hellingen van het Odenwald of Schwarzwald, of naar de oevers van het Bodenmeer. Bij toeristen erg in trek zijn ook steden als Heidelberg, Konstanz, Baden-Baden, Karlsruhe en Freiburg. Het aanbod voor actieve vakanties is heel veelzijdig, of het nu gaat om fietsen langs de Tauber, wandelen langs een van de vele educatieve wijnpaden of wijnwandelroutes. Kuuroorden als Badenweiler en Baden-Baden bieden alles voor lichamelijk welzijn in combinatie met wijn.

Feestvieren kan tijdens ruim 100 wijnfeesten. De grootste daarvan staan in het teken van de wijnen uit een heel district, andere vinden in een historische sfeer plaats en houden middeleeuwse tradities in ere. De meer dan 50 Badische coöperaties (Winzergenossenschaften) houden regelmatig open huis. Het beste overzicht van het actuele Badense wijnaanbod biedt de in mei plaatsvindende Badische Weinmesse in Offenburg. De oudste Badense wijnmarkt vindt al sinds de 19e eeuw jaarlijks in april plaats in Müllheim in het Markgräflerland.


Baden in een notendop

Ligging:
Vanaf het Bodenmeer langs de Bovenrijnse Laagvlakte via de Badische Bergstrasse en de Kraichgau tot Tauberfranken.

Klimaat:
Zonnig en warm; de Kaiserstuhl is de warmste plaats van Duitsland.

Bodem:
Morenenpuin aan het Bodenmeer, tertiaire kalk-, klei- en mergelbodems, geweldige lössafzettingen en vulkanische bodems in de Kaiserstuhl en het Markgräflerland, muschelkalk en keuper in de Kraichgau en de Taubergrund.

Aanplant:
Circa 16000 hectare, 9 Bereiche, 16 Grosslagen, 306 Einzellagen.

Druivenrassen:
Spätburgunder, Müller-Thurgau, Grauburgunder, Riesling, Gutedel, Weissburgunder, Silvaner, Traminer.

20080121_01_02_047_A4.jpg
20080121_01_02_062_A4.jpg
20080121_01_02_060_A4.jpg

Weinwerbezentrale badischer Winzergenossenschaften e.G.

Kesslerstrasse 5
76185 Karlsruhe

Tel.: +49 (0)7 21 / 55 70 28
Fax: +49 (0)7 21 / 55 70 20

www.badischer-wein.biz
info[at]badischer-wein(dot)biz

Badischer Weinbauverband e. V.

Merzhauser Strasse 115
79100 Freiburg im Breisgau

Tel.: +49 (0)7 61 / 45 91 00
Fax: +49 (0)7 61 / 40 80 26

www.badischer-weinbauverband.de
info[at]badischer-weinbauverband(dot)de