Ahr - Wijnbouwgebieden

Ahr

Ahr

De Ahr is met een aanplant van ongeveer 540 hectare een van de kleinste Duitse wijngebieden. Van de steile hellingen langs de rivier komen vooral rode wijnen.

Genieterparadijs

Niet alleen liefhebbers van uitstekende rode wijn gaan graag naar het ‘rode wijnparadijs’ van Duitsland. De Romeinen wisten de klimatologische voordelen van het wilde en romantische Ahrdal al te waarderen en plantten er de eerste druivenstokken. Tegenwoordig presenteert het Ahrdal, in het noordwesten van Rheinland-Pfalz, zich nadrukkelijk als gebied voor rode wijn.

Naast ‘koning’ Spätburgunder behoort ook de als even waardevol beschouwde Frühburgunder tot de specialiteiten van de regio. Slow Food zet zich in voor de bescherming van zulke hoogwaardige kwaliteitsproducten. Het behoud van de zeldzame wijngaarden met Frühburgunder door geëngageerde wijnboeren sluit daar bij aan.

De topwijnen van de Ahr kunnen slechts met de grootste moeite geproduceerd worden. Voor het werk aan de wijnstok en voor de pluk moeten wijnboeren door rotsspleten naar extreem steile wijngaardperceeltjes klauteren, waar soms maar een paar stokken naast elkaar staan. Het zware werk in de wijngaard wordt wel beloond met topkwaliteit.

Dromerig windt de Ahr zich in nauwe bochten door het grillige rotslandschap in de richting van de Rijn. De wijngaarden liggen tegen de arme rotsen aangeplakt. Het zachte klimaat biedt de druiven in het Ahrdal optimale groeicondities, ook al omdat de overdag opgewarmde rotsen ‘s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven.

Met zijn prachtige wandel- en fietsroutes en een veelzijdig fitnesspark voor nordic walking trekt het vakantiegebied Ahr, Rhein, Eifel veel bezoekers. De meeste wandelen langs de 35 kilometer lange, schilderachtige Rotweinwanderweg. Hij loopt van Bad Bodendorf tot Altenahr en verbindt de tussenliggende wijndorpen. In ieder jaargetijde biedt de route een spectaculair uizicht over het Ahrdal. Paden en weggetjes leiden direct naar de wijndorpen, waar in proeflokalen en Strausswirtschaften wat aan de honger en de dorst gedaan kan worden.

Het Ahrgebied wordt gekenmerkt door gezelligheid, voortreffelijke wijnen en een exclusief gastronomisch aanbod. Coöperaties en wijngoederen houden regelmatig evenementen in monumentale gebouwen en wijngaarden. De beste chefs van de streek werken met de beste wijnproducenten samen, bijvoorbeeld in het kader van Gourmet & Wein, een initiatief dat al jaren op grote belangstelling mag rekenen. Na een glansrijk gala in januari biedt deze evenementenserie het hele jaar ultiem genoegen voor fijnproevers en wijnkenners.

Niet voor niets gaat de filosofie van het ‘Wohlsein’ aan de Ahr 365 dagen per jaar op. Ontspannen genieten kun je ook tijdens de talrijke wijnfeesten en culturele wijnevenementen, zoals de Weinmarkt der Ahr met Pinksteren, bij LebensAHRt of bij de wijnweekenden in de oogsttijd die door een spetterend vuurwerk in de wijngaarden wordt afgesloten.


De Ahr in een notendop

Ligging:
In het noordwesten begrensd door het Ahrgebergte en beschut door de Eifel.

Klimaat:
Mild en gunstig, in steile wijngaarden gedeeltelijk broeikasachtig.

Bodem:
Diep met veel löss in het benedendeel van het Ahrdal; stenig, deels leisteen en vulkanisch in het middendeel.

Aanplant:
Circa 540 hectare, 1 Bereich, 1 Grosslage, 40 Einzellagen.

Druivenrassen:
Spätburgunder, Portugieser, Dornfelder, Riesling, Müller-Thurgau; bijzondere specialiteit: Frühburgunder.

20080121_AHR_3210_2560_1728.jpg
20071119_01_01_020_A4.jpg
20071119_AHR_3107_2560_1728.jpg

Ahr-Rhein-Eifel Touristik&Service GmbH

Kloster Strasse 3-5
53507 Marienthal

Tel.: +49 (0)2641/97730
Fax: +49 (0)2641/977373

www.wohlsein365.de
info[at]wohlsein365(dot)de