Hoogtepunten Details

terug

Romeinse villa Weilberg met wijnpers: antieke wijnproductie

Hoogtepunten van de wijncultuur: Pfalz

In de wijngaarden aan de rand van kuuroord en regionaal centrum Bad Dürkheim ligt onder een rood dak een ware schat verborgen. Het is een bijna 2000 jaar oude wijnmakerij uit de Romeinse tijd. Het is de enige in zijn soort tussen het zuiden van de Pfalz en de Moezel.

De vondst ervan in 1981 bij graafwerkzaamheden in het kader van de ruilverkaveling vlakbij het stadsdeel Ungstein was een ware sensatie. Met deze wijnmakerij konden archeologen eindelijk bewijzen dat Romeinen wijnbouw bedreven op de hellingen van de Pfalz.

Vooral de grote villa, iets boven de wijnmakerij, zorgde voor verbazing bij de experts. Het enorme complex uit de 1e eeuw na Christus, gebouwd door een rijke Romein uit Worms, bleek drie verdiepingen te hebben. De voorgevel van het herenhuis was alleen al 70 meter lang. Het gebouw was 15 meter diep en had twee naar voren uit stekende zijbeuken. De villa was het eerste grote Romeinse gebouw dat in de Pfalz gevonden werd en toonde aan dat de Romeinen ook hier landbouw in grootse stijl bedreven. Het landgoed omvatte ruim 75.000 vierkante meter, bestemd voor de teelt van graan en druiven.

De druiven werden verwerkt in drie onopvallende bekkens in een bijgebouw. Pas door andere vondsten als een antiek snoeimes, een sikkel, een hak en talrijke zaadresten van oude druivenrassen in en om de bekkens werd het de archeologen duidelijk wat hun functie was geweest. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat het bij de druiven ging om wilde variëteiten en om voorlopers van Riesling, Traminer en Burgunder. Bewezen werd ook dat de Romeinen hun druiven hier met de voeten traden.

De druiven werden gestort in de twee buitenste bekkens en daar getreden. De most stroomde van daar uit naar het wat lager gelegen middelste bekken waar hij uitschept werd en in vaten gedaan. Naar schatting van deskundigen kon hier jaarlijks 200.000 liter wijn geproduceerd worden. Op 25 oktober 1991 werd in de antieke wijnmakerij na een bedrijfspauze van ongeveer 1500 weer actief. In de gerestaureerde bekkens werden opnieuw druiven getreden en tot wijn verwerkt. Ook de wijnbouw zelf is gebleven. Een gereactiveerde Romeinse wijngaard draagt tegenwoordig weer druiven, onderworpen aan een zeer eigentijdse controle. Ieder jaar is einde juni het Romeinse leven terug wanneer het Weinfest an der Römerkelter gevierd wordt.


Drucken