Details

Actueel

Oogstjaar 2015 in Duitsland: volop reden tot optimisme

07-12-2015

Zelden heeft een wijnjaar aan het eind van de oogst al zo veel lof gekregen als 2015. Volgens het Deutsches Weininstitut (DWI) melden alle gebieden dat ze topkwaliteit in de kelder hebben. Dankzij kerngezonde, volledig rijp en zeer aromatische druiven kunnen wijnliefhebbers uitgesproken fruitige en harmonische witte wijnen tegemoet zien, evenals intense en krachtige rode.


Het jaar heeft bovendien buitengewoon veel hoogwaardige edelzoete specialiteiten voortgebracht, van Auslese tot en met Trocken¬beerenauslese.

Het landelijke oogstvolume ligt met naar schatting 9 miljoen hectoliter op het niveau van het tienjarig gemiddelde en slechts 2 procent onder dat van afgelopen jaar. Door de zeer droge zomer schommelen de opbrengsten al naar gelang de wateropslagcapaciteit van de bodem en de leeftijd van de stokken overigens vrij sterk. Ook tussen de 13 afzonderlijke gebieden zijn er verschillen in  opbrengst. Het onderstaande overzicht geeft een impressie per gebied.

Oogstjaar 2015 per gebied:

Ahr: ongecompliceerd jaar met grote wijnen

Sommige jaren houden de bloeddruk van de wijnboeren op een gezond niveau. Aan de Ahr verliep de vegetatieperiode in 2015 in ieder geval grotendeels zonder complicaties. Pas in augustus en september was sprake van noemenswaardige regen, die gelukkig weinig invloed op de druiven had. Zodoende konden vanaf september de vroeg rijpende rassen als Müller-Thurgau en Frühburgunder in gezonde toestand binnengehaald worden. Midden september begon het belangrijkste deel van de pluk. Laat rijpende rassen als Spätburgunder profiteerden van het mooie weer. De producenten melden goede tot zeer goede kwaliteit van hun wijnen. Die zijn fruitig, harmonisch en wat de rode betreft intens van kleur. Het oogstvolume ligt met 42.000 hectoliter ietsje onder dat van vorig jaar. Door de droogte in de zomer hadden de trossen namelijk kleinere vruchten gevormd en dat leidde tot wat minder sap.

Baden: herfst volgens het boekje, maar minder opbrengst

In het gebied met de grootste afstand tussen noord en zuid had het weer vanzelfsprekend een wisselende invloed. Maar wel was overal de zomerperiode van acht weken met hitte en droogte bepalend voor het jaar. Op veel dagen steeg het kwik tot 40 graden, zodat op zich een gegeven moment vergelijkingen met het beroemde hittejaar 2003 opdrongen. Op 13 mei had een zwaar onweer in de Kaiserstuhl en de Tuniberg overigens wel voor hagelschade gezorgd. Van begin af aan lag het jaar qua tijdsverloop voor op het gemiddelde met een vegetatievoorsprong van soms 10 dagen. De bloei begon eind mei en was al op 10 juni afgesloten. Ook in Baden kwam het uiteindelijk op de locatie en de bodem aan. Hoewel oudere aanplant de droogte goed doorstond, zorgden de kleiner dan normaal uitgevallen druifjes voor minder most. Het oogstvolume in Baden ligt daarom met 1,16 miljoen hectoliter ruim 10 procent onder dat van vorig jaar en 6 procent onder het langjarig gemiddelde. Het belangrijkste deel van de pluk viel tussen 14 september en de eerste week van oktober. Die verliep bij prima weer vlot, maar ontspannen. Het uiterst gezonde en perfect gerijpte fruit staat aan de basis van zeer goede fruitige en prima gestructureerde witte wijnen en krachtige rode met een diepe kleur. De zuren zijn precies zoals de consument die waardeert.

Franken: droog jaar met veel predicaatwijnen

Ook in Franken confronteert de klimaatveranderingen wijnboeren met nieuwe uitdagingen. Het jaar 2015 was er een van de droogste van de afgelopen 40 jaar. In de toekomst zal men zich meer om de bewatering van de percelen op steile hellingen moeten bekommeren om ook in extreem droge jaren nog altijd zulke uitstekende kwaliteit als dit jaar te kunnen oogsten. De Burgunderrassen hebben zich evenals Riesling en Silvaner bijzonder goed aan de weeromstandigheden weten aan te passen. Tussen februari en augustus heeft het in Franken maar heel weinig geregend. Oudere aanplant kon door zijn zeer diepe wortels aan voldoende water komen, maar jonge aanplant moest twee- tot driemaal bewaterd worden. Heel positief was dat er geen hagel of ander noodweer is geweest. Midden augustus viel er een groeizame regen die de hele natuur goed deed. Precies op tijd volgde een afkoeling, zodat de druiven tot aan de pluk gezond bleven. De wijnboeren in Franken konden circa 440.000 hectoliter most oogsten met een gemiddeld mostgewicht van 89 graden Oechsle. Bijna driekwart van de oogst valt in de categorie predicaatwijnen, een stuk meer dan in 2014. Door de droogte lag het oogstvolume 2 procent onder het langjarig gemiddelde en zelfs 6 procent onder dat van vorig jaar. Door de uitstekende kwaliteit van dit jaar wordt dat enigszins goedgemaakt. De wijnen zijn elegant en rijk aan finesse met kenmerkende, intense aroma’s, mineralen, zuren en houdbaarheid.

Hessische Bergstraße: geconcentreerde aroma’s en hoge mostgewichten

Het oogstvolume van 2015 lag aan Hessische Bergstraße met 30.000 hectoliter weliswaar 2 procent boven het langjarig gemiddelde, maar bij een van de grootste bedrijven binnen het gebied lag dat 10 procent lager dan normaal. De kwaliteit van de perfect gerijpte druiven was dan weer buitengewoon. Het gemiddelde mostgewicht bedroeg 91 graden Oechsle, hoger dan dat in topjaren als 2009, 2003, 1976 en zelfs 1959. Eerst waren de wijnboeren bang dat de zomerdroogte na de vroege bloei een negatief effect op de kwaliteit zou hebben, maar goed gespreide neerslag in augustus en september compenseerde een en ander. De vroege rassen lieten al goede mostgewichten zien en daarna zette de lijn zich door. De hoogste waarde met 198 graden Oechsle liet op 12 oktober een Weißburgunder Trockenbeerenauslese noteren. Producenten verwachten aromatische, rijke en complexe witte wijnen en intense, gestructureerde rode. Met wat geluk kan ook nog Eiswein gemaakt worden.

Mittelrhein: extreme droogte, goede rijpheid

Afgezien van eenmalig onweer in mei was er in de Mittelrhein bijna gedurende de hele vegetatieperiode nauwelijks neerslag van betekenis. Daarmee was 2015 een van de droogste jaren sinds mensenheugenis! Terwijl oudere stokken dankzij hun diep reikende wortels voldoende verzorging met water hadden, moest jongere aanplant bewaterd worden om uitdrogen te voorkomen. Als gevolg van de extreme droogte was er geen noemenswaardige ziektedruk, maar bleven de druiven kleiner dan gewoonlijk. Na een goede vruchtzetting dankzij een optimale bloei werden ze wel uitstekend rijp. Het oogstvolume kwam na een ontspannen pluk daarom toch nog uit op 35.000 hectoliter, 19 procent boven het langjarig gemiddelde en 22 procent meer dan in 2014. Dit zou een prijsverlagend effect kunnen hebben. De wijnen van de Mittelrhein zijn harmonisch met goed geïntegreerde zuren en niet te veel alcohol.

Mosel: bange voorgevoelens niet bewaarheid – een prachtig jaar

In september begonnen de producenten aan Mosel, Saar en Ruwer bang te worden. Zou het net als het jaar tevoren tot een natte finish van de rijping komen die wederom een overhaaste pluk nodig zou maken? De gouden maand oktober van dit jaar maakte een eind aan alle zorgen. Koele nachten en drogende oostenwinden lieten het fruit in goede gezondheid blijven. Midden september werden al enkele vroeg rijpe rassen geplukt. De pluk kwam pas goed op gang met Müller-Thurgau vanaf 20 september, waarna de Burgunderrassen en Elbling volgden. In de eerste twee weken van oktober werd bij ideaal herfstweer de Riesling geplukt. In wijngaarden op steile hellingen duurde dat wel tot begin november. Al bij al een ontspannen oogst die aanleiding geeft tot hooggespannen verwachtingen. Bij de Riesling bijvoorbeeld lagen de mostgewichten gemiddeld bij 85 graden Oechsle en dus op Späleseniveau. In de hoop het zeer goede jaar met een Eiswein te kunnen bekronen, laten veel wijngoederen nog druiven aan de stok hangen. Enkel minpuntje: het oogstvolume viel op veel plaatsen kleiner uit dan in de afgelopen jaren. In totaal ging het om 795.000 hectoliter, 3 procent minder dan het langjarig gemiddelde en zelfs 8 procent minder dan vorig jaar. De jaargang 2015 staat voor fruitige en zeer harmonische witte wijnen met een mooi spel tussen zoet en zuren. Rode wijnen, goed voor 10 procent van de productie, hebben veel kleur. Kortom, Mosel biedt in 2015 volop kwaliteit.

Nahe: snelle ontwikkeling

Met ongeveer 340.000 hectoliter ligt het oogstvolume van dit jaar aan de Nahe ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar en iets boven het langjarig gemiddelde. Wanneer er iets was dat de wijnboeren zorgen baarde, dan was dat het erg warme en droge weer. Dat bespoedigde het rijpingsverloop van de druiven dusdanig dat vooral bij vroeg rijpende rassen het gevaar bestond dat de zuren te laag zouden uitvallen. Door een vroege pluk kon bij de Riesling echter fruit met goede rijpheid en passende zuren worden geoogst. De mostgewichten waren goed tot bovengemiddeld. Bij de Riesling waren waarden van 90 graden Oechsle of meer geen uitzondering, terwijl die bij de Spätburgunder opliepen tot 115 graden. De oogst 2015 van de Nahe wordt gekenmerkt door fruitige en elegante witte wijnen en door intense en krachtige rode, met ook op basisniveau veel kwaliteit voor de prijs.

Pfalz: grote warmte, grote wijnen

Al bij het uitlopen van de druiven in april was het in de Pfalz droger dan normaal. In deze maand viel 46 procent minder regen dan het langjarig gemiddelde en in mei zelfs 60 procent minder. De hele zomer lang bleef het droog, waarbij het in juli en augustus ook nog eens extreem heet werd. De regen en de daarmee verbonden afkoeling aan het eind van augustus kwamen precies op tijd om een halt toe te roepen aan de toenemende droogtestress en het te hoog oplopen van de mostgewichten. De druiven hingen fris en gezond aan de stokken en maakten een vroege, stressvrije en toch vlotte pluk mogelijk. Al bij al voortreffelijke omstandigheden die tot optimisme stemden. Vooral de blauwe rassen gedijden prima onder de warmte, wat blijkt uit hun volheid en finesse. De zoete wijnen op hun beurt zijn heel weelderig geworden. Rieslings en Burgunder worden gekenmerkt door een schitterende zuurbalans en heerlijk elegant fruit, terwijl aromatische rassen als Gewürztraminer, Scheurebe en Sauvignon Blanc bij deze weeromstandigheden hun volledige potentieel hebben kunnen ontvouwen. Het oogstvolume in de Pfalz lag met circa 2,2 miljoen hectoliter een procent onder het langjarig gemiddelde. Op zanderige bodems viel het geringer uit dan op andere bodems waarin de stokken heel diep wortelen en zo nog waterreserves konden bereiken.

Rheingau: zeer droog, hoge kwaliteiten

Wijnboeren in de Rheingau werden in april opgeschrikt door nachtvorst. Gelukkig bleef die zonder gevolgen, al eiste de lang aanhoudende droogte in de zomer wel zijn tol. Met naar verwachting 205.000 hectoliter blijft het oogstvolume ongeveer 8 procent onder het langjarig gemiddelde. Oudere aanplant met diepe wortels had niet zo veel last van het gebrek aan regen, maar jonge aanplant leed nogal eens droogteschade. Vanaf midden september ging het veel meer regenen, wat voor een sterke groei van de druiven zorgde en ook tot haarscheurtjes in de schil: ideale condities voor botrytis, alias edele rotting, en voor de productie van eersteklas edelzoete wijnen. Het gezonde fruit van dit jaar is ook goed geweest voor droge en halfdroge wijnen van uitstekende kwaliteit. De pluk begon, zoals gebruikelijk bij Riesling, op heel wat plaatsen pas begin oktober. De mostgewichten waren veelal uitstekend. Op basis van de goede gezondheid van de druiven zetten heel wat producenten hun kaarten ook op Eiswein. De Rheingauer wijnen van 2015 zullen met hun levendige, goed geïntegreerde zuren en aromatische fruitigheid bij de liefhebbers in de smaak vallen.

Rheinhessen: ideale jaargang, maar gedifferentieerd

In Duitslands grootste wijngebied heersten tot aan de oogst heel verschillende omstandigheden. Niet op alle plaatsen was het effect van de zomerdroogte hetzelfde. Wijngaarden op zware bodems met een goede wateropslag hadden de minste problemen met het ontbreken van regen. In het zuiden kon de oogst al wat vroeger beginnen dan in het noorden, terwijl ook de opbrengsten hier meestal wat hoger lagen. Bijna overal was sprake van prima gerijpte druiven met hoge mostgewichten. De maand september ontpopte zich als nagenoeg perfecte oogstmaand. Overdag was het meestal aangenaam warm en 's nachts koelde het weer af, zodat de druiven gezond bleven en intense aroma’s konden vormen. Pas vanaf het midden van de maand viel er veel regen, met soms wel 30 liter per vierkante meter. De koele noordenwind droogde de druiven echter weer snel, zodat de druk van rotting binnen de grenzen bleef. Er werden deels zeer hoge mostgewichten gehaald, waardoor er ook enkele edelzoete wijnen zullen zijn. Het oogstvolume van 2015 ligt met naar schatting 2,5 miljoen hectoliter slechts net aan onder het langjarig gemiddelde. Liefhebbers kunnen uit Rheinhessen, rijpe wijnen tegemoet zien. Door de perfecte rijpheid zullen de rode wijnen veel kleur en kracht hebben, terwijl de witte zich onderscheiden door kenmerkend fruit en ingetogen zuren.

Saale-Unstrut: hoog niveau in het koele noorden

Van een zomerwarmte van ‘maar’ 30 graden Celsius konden wijnboeren in het zuidwesten van Duitsland, waar de temperatuur regelmatig tot 40 graden steeg alleen maar dromen. In Duitslands noordelijkste wijngebied Saale-Unstrut kwamen zulke extreme temperaturen nauwelijks voor. In plaats daarvan waren er van eind april tot half mei wel meermaals koude nachten met vorstgevaar. Ook de zogeheten schaapscheerderkou van eind juni deed zijn naam eer aan, met als gevolg een vertraging van de rijping. De algemene droogte van deze zomer was voor stokken op sommige plaatsen een bedreiging. Ook een paar onweersbuien met veel regen en, in juni ook met hagelschade in de omgeving van Freyburg veranderden daar niet veel aan. Pas de regen in september zorgde voor soelaas. Eind september begon een rustige pluk van gezonde en prachtig ontwikkelde druiven. Zware regenval op 11 en 12 oktober, nachtvorst en zelfs wat sneeuw zorgden voor een eindsprint, zodat het meeste fruit midden oktober binnengehaald was. De zonneschijn aan het einde van de maand als goedmakertje maakte het alsnog mogelijk om druiven met hoge mostgewichten te plukken. Het oogstvolume met zijn hoge aandeel predicaatwijnen bedraagt 55.000 hectoliter tegen 43.000 in 2014. Reden tot tevredenheid dus. De jonge wijnen presenteren zich uitgesproken fruitig met harmonische zuren.

Sachsen: goede opbrengst ondanks hagel

Was 2014 voor de wijnboeren in Sachsen al een jaar van weerextremen geweest, ook 2015 leverde heel wat uitdagingen op. Er was bijvoorbeeld onweer met zware regen en ook hagel, zoals begin september in de omgeving van Meißen en Weinböhla, die druiven beschadigde en een noodpluk van vroeg rijpende rassen noodzakelijk maakte. Eerder al had jonge aanplant te lijden gekregen van droogtestress, want evenals in de andere gebieden was het voorjaar extreem droog en was de zomer warm. Op 7 augustus werd met 38,6 graden de hoogste temperatuur van het jaar gemeten. Toch hebben de druiven zich over de hele linie prachtig ontwikkeld en waren ze kerngezond. Een minpuntje was de ongewoon vroege vorst van midden oktober die in veel wijngaarden het loof beschadigde en de oogst vroegtijdig beëindigde. Duitslands meest oostelijke wijngebied kent niettemin een zeer goede jaargang 2015 met een hoog aandeel predicaatwijnen. Ook het oogstvolume biedt reden tot tevredenheid. Met 24.000 hectoliter ligt dat duidelijk boven dat van vorig jaar.

Württemberg: ideale omstandigheden, fantastisch resultaat

In Württemberg liet het probleemloze weer na de ongewoon vroege bloei de druiven gedurende de hele vegetatieperiode gezond rijpen. Alleen de grote droogte – er viel slechts de helft van de gebruikelijke hoeveelheid neerslag – zorgde voor discussie. Jonge aanplant en stokken op lichte bodems moesten weliswaar bewaterd worden, maar over het algemeen laten de wijnen een groot kwaliteitspotentieel zien. Vooral de druiven voor rode wijnen die graag warmte hebben, ontwikkelden dankzij de royale warmtetoevoer in de zomer hoge mostgewichten. Bij de Schwarzriesling was bijvoorbeeld sprake van 10 graden Oechsle meer vergeleken met het tienjarig gemiddelde. Bij alle rassen is volheid en fruit te verwachten. Het oogstvolume ligt met 1,2 miljoen hectoliter 11 procent boven het langjarig gemiddelde en zelfs 16 procent hoger dan de opbrengst van vorig jaar. De pluk begon midden september, en daarmee behoorlijk vroeg, en eindige in veel gevallen al midden oktober. Het geoogste fruit was volledig rijp en kerngezond. Zelfs bij de Trollinger werden mostgewichten op Spätleseniveau gehaald tot 90 graden Oechsle. Winnaars van het jaar zijn in de eerste plaats de rode wijnen, maar ook bij de Riesling zorgde goede rijpheid voor fantastische kwaliteit.

[tabel]

Oogst 2015 in de Duitse wijnbouwgebieden volgens de schatting van het Deutscher Weinauverband op 6 november 2015


Terug Print
Barrique (1).jpg

Das Barrique besteht aus Eichenholz und fasst in der Regel 225 Liter.