Details

Duitse wijn prominent aanwezig tijdens de provinciale finales van de verkiezing van “Sommelier of the Year”

19-02-2019

“Sommelier of the Year” is een jaarlijkse verkiezing van de meest gewaardeerde sommelier. Zowel consumenten als professionals kunnen hiervoor hun stem uitbrengen. Tijdens de provinciale finales op maandag 17 februari was het Informatiebureau voor Duitse Wijn exclusief aanwezig met een selectie Duitse wijnen van Belgische importeurs.


Nadat er in de verschillende provincies voorrondes plaatsvonden, waar iedereen zijn stem kon uitbrengen, kwamen de laureaten -3 per provincie- samen op maandag 17 februari in de gebouwen van Winterhalter te Vilvoorde. Als proef moesten ze een keuze maken uit 6 Duitse wijnen. Bij de gekozen Duitse wijn bepaalden ze het ideale glas en een passend gerecht, wat ze toelichtten tijdens een korte voorstelling aan het publiek.

Deze wijnen werden gebruikt voor de proef:

Weingut Selbach-Oster, Riesling Kabinett trocken, Zeltinger, Mosel 2016
Weingut Peter Jakob Kühn, Riesling trocken, Oestrich, Rheingau 2017
Weingut Juliusspital, Riesling trocken, Würzburger Abtsleite, Franken 2016
Weingut Ökonomierat Rebholz, Spätburgunder trocken, Tradition, Pfalz 2014
Weingut Dr. Heger, Spätburgunder, Heger Vitus, Baden 2014
Weingut Meyer-Näkel, Spätburgunder trocken, Grauwacke, Ahr 2016

Aansluitend aan deze proef verzorgde het Informatiebureau voor Duitse Wijn een tafel met een selectie van 10 Duitse wijnen aanwezig op de Belgische markt. Duitsland was als enige wijnland vertegenwoordigd tijdens deze dag.

Weingut Knewitz, Chardonnay trocken, Holzfass, Rheinhessen 2017
Weingut Franz Keller, Weißburgunder trocken, Oberbergener Bassgeige VDP.Erste Lage, Baden
www.start2taste.be

Weingut am Stein, Silvaner trocken, Würzburger Innere Leiste VDP.Erste Lage, Franken 2017
Weingut Schäfer-Fröhlich, Riesling trocken, VDP.Gutswein, Nahe 2017
www.vinikusenlazarus.be

Weingut Selbach-Oster, Riesling Kabinett trocken, Zeltinger, Mosel 2016
Weingut Kreuzberg, Spätburgunder Unplugged, VDP.Gutswein, Ahr 2016
www.langbeen.biz

Weingut Franz Hahn, Riesling Spätlese trocken, Pfalz 2017
Weingut Hauck, Spätburgunder trocken, Réserve, Rheinhessen 2015
www.wineatheart.be

Weingut Kaufmann, Riesling trocken, VDP.Gutswein, Rheingau 2016
Weingut Martin Waßmer, Markgräflerland, Baden 2016
www.vinetiq.eu

De finalisten per provincie werden eveneens op maandag 17 februari bekendgemaakt. Op maandag 25 maart wordt de winnaar in Flanders Expo bekendgemaakt, n.a.v. de nieuwe editie van Foodprint.

Dit zijn de kanshebbers op de titel:

WEST-VLAANDEREN
Kenzo LAUWEREINS | Vlass | Middelkerke

OOST-VLAANDEREN
Robby BACCAERT | t Korenaer | Nieuwkerken

ANTWERPEN
Jan KERCKHOFS | La Belle | Geel

VLAAMS BRABANT
Jori VAN GINDERDEUREN | Brasserie Julie | Sint-Martens-Bodegem

LIMBURG
Sanne DIRX | Cuchara | Lommel

BRUSSEL
Panagiotis KOKALAS | Wine in the City | Jette

WAALS BRABANT
Domenico VITTO | Un Altro Mondo | Wavre

NAMEN
Antoine DUBOIS | Hostellerie Gilain | Sorinnes

LUIK
Sylvia FAUCHET | Philippe Fauchet | Saint-Georges-sur-Meuse

HENEGOUWEN
Bertrand FROMENT | L'Impératif - Au Domaine D'Arondeau | Roucourt (Péruwez)

LUXEMBURG
Aurélien PEX | Le Moulin Hideux | Noirfontaine

Het initiatief van Sommelier of The Year komt van de firma Meyhui nv, specialist voor de gedekte tafel, Foodprint, het jaarboek van de gastronomie in woord en beeld, en Winterhalter, marktleider voor professionele vaatwasmachines.

De winnaar krijgt van het Informatiebureau voor Duitse Wijn een studiereis naar Duitsland aangeboden.

 


Terug